Babka cytrynowo-kakaowa

Babka cytrynowo-kakaowa

Na robienie ciast dziś już za późno, ale babkę warto przedstawić. Jak każda babka robi się ją szybko i jak każda jest doskonała.
Tym słodkim akcentem chciałam wszystkim blogującym życzyć zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych w gronie najbliższych.

Babka cytrynowo-kakaowa

Składniki:
– 250g mąki pszennej
– 200g rozpuszczonego masła
– 150g cukru
– 4 jajka + jedno białko
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1,5 łyżki kakao
– skórka z jednej cytryny
– lukier pomarańczowy

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać rozpuszczone (przestudzone) masło, mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić i delikatnie połączyć z ciastem mączno-jajecznym. Podzielić na dwie części, do jednej dodać skórkę z cytryny a do drugiej kakao i wymieszać.
Ciasto przelać do formy (ciasto jasne – ciemne – jasne) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.
Przestudzone ciasto udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Babka cytrynowo

Zapraszam także do wypróbowania Babki z ajerkoniakiem. Babka cytrynowo-kakaowa powstała na podstawie przepisu milk_chocolate84. Przepis bierze udział w akcji “Kuchnia Wielkanocna 2010“.

  • Sliczna babeczka. Pogodnych Swiat!

  • Wygląda przepięknie! Szczególnie ten lukier tak idealnie pasujący do marmurkowego środka ;)
    Prześliczna baba.
    Najpiękniejsze życzenia wielkanocne. Zdrowych i pogodnych świąt!

  • ależ ona piękny ma wzorek :)