Makaron domowy

Makaron domowy

Co tu dużo mówić. Makaron wyszedł naprawdę pyszny. Lekko twardawy, zwięzły i żółciutki.
Jeżeli w domu biegają małe pociechy, możemy poprosić je o pomoc i przygotować mini makaron wycinając małymi foremkami np. gwiazdki, kółeczka czy trójkąciki.

Makaron domowy

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:
Do mąki dodać sól, olej i wbić jajka, podlewając wodą zagnieść ciasto. Jeżeli będzie zbyt klejące dodać mąki. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek. Posypać lekko mąką i zwinąć w rulon. Ciasto ciąć ukośnie (na przemian), rozsypać na blacie.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju. Do wrzącej wody wrzucać makaron i chwilę gotować. Odcedzić.