Jabłka pod zaspą

Jabłka pod zaspą

… czyli Jabłecznik pod puszystą pianką. Któregoś razu zachciało mi się czegoś słodkiego, zrobiłam przegląd produktów i wyszedł jabłecznik dla dwojga.
Podam przepis na dużą (normalną) blaszkę, ja robiłam z połowy porcji.

Jabłecznik z pianką

Składniki:
Ciasto:
– 170 g mąki
– 80 g mąki ziemniaczanej
– 125 g masła
– 1 szklanka cukru pudru
– 4 średnie jajka
– 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 winne jabłka
– cynamon
Piana:*
– 3 białka
– 1/2 szklanki cukru pudru
– szczypta soli

Przygotowanie:
Miękkie masło rozetrzeć z cukrem pudrem. Ciągle mieszając dodawać po jednym jajku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na cieście posypać cynamonem.
Ciasto piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180°C.
W tym czasie ubić pianę.*
Zimne białka ubić ze szczyptą soli. Następnie w dalszym ciągu ubijając dodawać stopniowo cukier puder.
Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto i ponownie włożyć do ciepłego piekarnika (120-140°C). Piec przez około 20 minut aż piana lekko się wysuszy i zarumieni.

* Chciałam aby piana w moim cieście była wysoka więc użyłam 3 białek, na większą blaszkę można zwiększyć ilość białek i cukru.