Faworki II

Faworki II

Druga wersja faworków. Te są specjalne bo pomagała mi je robić moja 5 miesięczna córeczka. Wałkowanie ciasta z dzieciaczkiem zawiązanym w chuście (dodam że na brzuchu), to prawdziwy wyczyn, ale się udało.

Faworki II

Składniki:
– 300 g mąki
– 3 żółtka
– 2 łyżki spirytusu (lub octu) – z braku tych składników dodałam 2 łyżki wódki dębowej
– 120 ml jogurtu naturalnego
– szczypta soli
Oraz:
– olej do smażenia
– cukier puder do posypania faworków

Przygotowanie:
Do mąki dodać pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkować podsypując lekko mąką. Ciąć faworki w formie rąbów (6×3 cm), w środku naciąć, następnie wywijać jedną stronę ciasta przez powstałe oczko.
Faworki smażyć w rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor.
Odkładać na papierowy ręcznik, przestudzone posypać cukrem pudrem.

Na tej stronie na Tłusty Czwarte znajdziecie inne pasujące przepisy. Pączki, Róże Karnawałowe albo inna słodsza wersja Faworków.