Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Zupkę jadłam wielokrotnie w domu mego M. Tak mi zasmakowała, że w końcu poprosiłam o przepis.  No i wyszła pyszna, zupka została pochwalona przez domowników.
Na zachętę powiem, że w niecałe 30 minut wszystkie warzywka i pieczarki były już w garnku. Jeszcze chwila na przegryzienie się smaków i zupka gotowa. Można też taką zupkę zmiksować na krem. Polecam.

Zupa pieczarkowa

Składniki:
– 6-8 ziemniaków
– 6 pieczarek
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 kostki rosołowe
– 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietana)
– przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
– zielona pietruszka

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać pokroić w kosteczkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wrzucić do garnka, wlać wodę i dorzucić kostki rosołowe, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować. W tym czasie oczyścić pieczarki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dorzucić do gotujących się warzyw. Zabielić lekko jogurtem i doprawić do smaku pieprzem. Przed podaniem posypać pokrojoną zieloną pietruszką.