Ryba w sosie jogurtowo-musztardowym

Ryba w sosie jogurtowo-musztardowym

Dawno nie było rybki – więc jest. Potrawa jest pyszna, choć po polaniu sosem i zapieczeniu nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Robiłam ją już kilka razy i z różnymi rybami, ale z dorszem jednak najlepiej nam smakowało.

Ryba w sosie jogurtowym

Składniki:
– 2-3 filety dorsz lub innej chudej ryby
– mały jogurt naturalny
– 1 łyżka musztardy np. sarepskiej
– 2 łyżki płatków owsianych (lub innych otrąb)
– 2 łyżki koperku
– sól, pieprz, tymianek, oregano
– masło

Przygotowanie:
Rybę opłukać, oczyścić, posypać przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 30 minut. Następnie ułożyć na folii i przełożyć do brytfanki. Na rybę położyć kilka cienkich plasterków masła i zawinąć rybę w folii. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Jogurt wymieszać z musztardą, otrębami, koperkiem dodając sól i pieprz. Gdy ryba się upiecze, polać ją sosem i jeszcze chwilę zapiekać.

Ryba w sosie jogurtowym

A z innych rybek mogę polecić Rybę zapiekaną z warzywami i Pieczonego dorsza z posypką.