Rolada orzechowa

Rolada orzechowa

Ostatnio chodziła za mną rolada. Szukałam, przeglądałam i znalazłam przepis w książce od mikołaja. Tylko z tymi książkami jest tak, że jest sporo błędów w przepisach i trzeba bardzo uważać. Ale udało się i ciasto wyszło pyszne i słodkie. Cukru spokojnie można pozbyć się po 10 g z ciasta i masy.

Rolada orzechowa

Składniki:
Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 125 g masła
  • 100 g miałkiego cukru (proponuję 90 g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa:

  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g miałkiego cukru (proponuję 90 g)
  • 1 jajko
  • 5 kropli aromatu migdałowego
  • 5 łyżek wody

Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki ciasta wymieszać, dodać mleko, jajko i masło. Wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotować masę orzechową. Mieszać wszystkie składniki, aż stworzą jednolitą masę.
Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na prostokąt (jeden bok musi być równy z dłuższym bokiem blaszki do keksów), podsypując mąką aby ciasto nie przyklejało się do wałka i blatu. Rozprowadzić masę na cieście i zwinąć w roladę.
Ciasto ułożyć w blaszce i piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Uwagi:
– Tak jak pisałam wyżej, można użyć mniej cukru.
– Do masy orzechowej dodać całe białko a żółtko podzielić mniej więcej na pół. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, część żółtka rozprowadzić z 1 łyżką mleka i posmarować wierzch rolady.