Rogaliki

Rogaliki

Do zrobienia rogalików zmobilizował mnie widok Rogalików krucho-drożdżowych wykonanych przez gosiaa99. Rogaliki robiłam pierwszy raz, wyszły naprawdę pyszne, lekkie i mięciutkie. Gdybym kilka rogalików nie zostawiła w kuchni, z M. wszystkie byśmy zjedli jeszcze letnie.
W oryginalnym przepisie wkładką w rogalikach była masa makowa, ja ją zastąpiłam migdałową. Pycha.

Rogaliki

Składniki:
Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej
  • 100 g  miękkiego masła
  • 190 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy (8 g)
  • 1 1/3 łyżeczki drożdży

Masa:

  • 200 g mielonych migdałów
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 5 kropli aromatu migdałowego
  • 5 łyżek wody

Glazura:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie:
Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę i dodać masło, dokładnie wymieszać aż powstanie kruszonka. Mleko podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić cukier, cukier waniliowy i drożdże, wlać do mąki i dodać jajko. Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Postawić w ciepłym miejscu na około półtorej godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Wycinać duże koła (przykładając duży talerz). Każde koło podzielić na 8 trójkątów, na każdym nakładać po łyżeczce masy. Zwijać rogaliki, zaginając rogi do środka.
Masa: Do miseczki wsypać mielone migdały, dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie masę.
Glazura: Żółtko dokładnie wymieszać z mlekiem.

Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smarować wierzch rogalików rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
Piec przez około 20 minut (skórka musi się zarumienić) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Z podanych składników, o ile dobrze naliczyłam, wyszło 38 małych rogalików. Dla dwóch osób tak akurat, jeśli podejmujemy gości – zdecydowanie za mało. ;)