Makowiec

Makowiec

Mhmm. Dokopałam się do świątecznego przepisu na Makowiec. I naszła mnie ochota na to cudo. Oj bardzo żałuję, że nie zamroziłam choć kilka kawałków. Chociaż nie wiem czy po odmrożeniu byłby taki pachnący, mięciutki – przepyszny. Makowiec jest według przepisu mojej mamy. Jeszcze sporo ma takich pysznych perełek.

makowiec

Składniki:
Ciasto:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 80 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 paczuszki drożdży w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli

Masa:

  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 250g margaryny rozpuszczonej
  • 50 g migdałów mielonych lub płatki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • olejek migdałowy

Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę krupczatkę, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wymieszać, zostawić na 20 minut żeby ciasto podrosło.
Mak sparzyć w garnku, przestudzić i przepuścić przez praskę 2 razy. Do maku dodać pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszać.
Następnie uformować prostokąt grubości 2 cm, nałożyć masę, pozostawiając trochę miejsca od brzegu, zwinąć w roladę i włożyć do blachy. Ustawić w ciepłym miejscu i poczekać około 20 minut żeby ciasto podrosło.
Makowiec piec przez 35 -40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.