Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

Kto nie lubi kluseczek? Mało znam takich osób. A że i ja jestem smakoszem wszelkiego rodzaju kluch, polecam wypróbować te kluseczki. Na drugie danie mogę polecić Pierogi ruskie a na deser Pierogi z czereśniami. Smacznego!

Kluski ziemniaczane

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 100 g mąki pszennej
– 2 żółtka
– sól

Przygotowanie:
Połowę ziemniaków ugotować i dokładnie rozgnieść albo przepuścić przez praskę. Przestudzić. Drugą połowę zetrzeć na tarce. Ziemniaki połączyć razem z mąką i żółtkami. Posolić. Wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli zbyt mocno się klei podsypać mąką.
W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Z ciasta uformować kluseczki i wrzucać na wrzątek. Gotować kilka minut po wypłynięciu.

Podawać z dowolnym mięsem i sosami.

Dodam, że na drugi dzień, odsmażane są najlepsze.