Śledzie w cieście

Śledzie w cieście

Nowa potrawa  wigilijna, którą można śmiało przygotować na inne uroczystości. Tak przyrządzony śledź jest kruchy, polecam.

Śledzie w cieście

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe
  • niepełna szklanka mąki
  • 30 g drożdży
  • szklanka mleka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Płaty śledziowe przekroić na pół. Jeżeli są zbyt słone, można je chwilę pomoczyć na przykład w mleku.
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać mąki. Poczekać aż troszkę podrośnie (ciasto powinno być dość rzadkie, ale gęstsze od ciasta naleśnikowego).
Rozgrzać olej na patelni, wylać małą chochelkę ciasta na patelnię, położyć kawałek śledzia, polać drugą warstwą. Zrumienić z obu stron. Podawać na ciepło.

baner120swieta2009