Sernik pod zimową kołderką

Sernik pod zimową kołderką

Ostatnio jadłam pyszny sernik trójwarstwowy. Nie wiem jak się nazywał więc nazwałam go stosownie do pory roku. Udało mi się zdobyć przepis i oto rezultaty kucharskich wyczynów. :)
Serniczek jest pyszny i delikatny. Rozpływa się w ustach i w mig znika ze stołu. :)

Sernik z bezą

Składniki:
Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 125 g margaryny
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 750 ml mleka
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • aromat waniliowy

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:
Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę (około 30×30 cm). Podpiec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Masa serowa: Do mleka dodać cukier i rozpuścić. Miksując na jednolitą masę dodawać kolejno ser, olej, jajka, żółtka, budyń i aromat. Wylać na podpieczone ciasto. Podpiec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Pianka: Białka roztrzepać mikserem (dodaję szczyptę soli). Ubijać na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Wyłożyć na sernik i piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C aż piana z białek się zarumieni.

baner120swieta2009