Schab duszony a’la Bitki

Schab duszony a’la Bitki

Miałam zamiar popełnić zbrodnię na schabie ;) początkowo chciałam go udusić, jednak uznałam, że za długo będzie się męczył, więc go pocięłam na plasterki i tylko lekko poddusiłam. No i opłaciło się :D Inną metodą pokonania schabu jest Tradycyjne smażenie kotletów – również polecam.

Schab duszony a'la Bitki

Składniki:
– ok. 500 g schabu
– 1 cebula
– 2 łyżki mąki
– przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, listek laurowy
– olej

Przygotowanie:
Schab opłukać, oczyścić z błonek i pociąć na kotlety. Rozbić lekko tłuczkiem (jak na schabowe), oprószyć solą i pieprzem, pozostawić na 30 minut.  Kotlety obtoczyć w mące i podsmażyć na rumiano, dodać oczyszczoną i pokrojoną w piórka cebulę, podlać bulionem. Dodać przyprawy.
Kotlety dusić pod przykryciem (długość zależy od twardości mięsa), Zagęścić mąką rozrobioną w 100 ml wody.

Kotlety zrobiłam w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

gotujemy.vol.2

  • brzmi bardzo ciekawie i smacznie