Pierś kurczaka pod marchewką

Pierś kurczaka pod marchewką

Jadłam już różne wydania piersi kurczaka, ale ta potrawa była pyszna. Kurczak był soczysty i marchewka aromatyczna. W podobnej wersji robiłam Rybę zapiekaną z warzywami, polecam – wyszła naprawdę pysznie.

Pierś kurczaka pod marchewką

Składniki:
– 2 piersi kurczaka
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– pół pęczka natki pietruszki
– sól
– pieprz
– olej

Przygotowanie:
Pierś kurczaka umyć, usunąć błonki i przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Warzywa umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce. Wymieszać razem z zieloną pietruszką i ułożyć na kurczaku. Lekko skropić olejem.
Przykryć naczynie szklaną pokrywką. Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 30 minut.