Naleśniki piwne z wędzoną makrelą

Naleśniki piwne z wędzoną makrelą

Naszła mnie ochota na naleśniki, ale nie takie standardowe. Chciałam wypróbować coś nowego. Poszperałam tu i tam no i wyszło co przedstawiam :)

Naleśniki piwne z wędzoną makrelą

Składniki:
Naleśniki:
– 300 g mąki
– 2 jajka
– 225 ml mleka
– 250 ml piwa
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju
Farsz:
– 1 duża makrela
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1/2 czerwonej cebuli
– 1 jajko
– bułka tarta
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Usmażyć naleśniki z podanych składników. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać odrobinę mleka lub piwa. Pierwszy naleśnik usmażyć na odrobinie oleju.
Przygotować farsz.
Z makreli usunąć skórę i oczyścić z ości. Cebulę obrać, drobniutko pokroić i zeszklić na rumiano, dodać do makreli razem z jogurtem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, rozgnieść makrelę na w miarę gładką masę. Farsz nakładać na naleśniki i zwijać w zgrabne krokiety.
Powstałe krokiety obtaczać w jajku i bułce tartej i obsmażyć.

Do farszu można dodać zieloną pietruszkę, a obsmażone krokiety, aby nabrały jednakowej temperatury, można wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 15 minut.

Z podanych składników wychodzi 12 naleśników.

Kiedyś nie lubiłam przygotowywać naleśników, jeść owszem :) ale z czasem nabrałam wprawy w szybkim przygotowywaniu placuszków. W trakcie eksperymentów wyszły mi pyszne Naleśniki z mięsem i warzywami, a także Naleśniki z tuńczykiem.

  • Bez dwóch zdań bardzo oryginalny przepis, a i naleśniki wyglądają niczego sobie. Pozdrawiam!

  • młoda mama

    przepis fajny, ale chyba średnio pasuje do kategorii dieta młodej mamy