Gulasz

Gulasz

Tym razem czerwone mięsko, tak żeby białe się nie znudziło, bo lubię i kurczaczka i rybkę. Jeżeli jednak ktoś by miał ochotę na drób, to polecam Gulasz z piersi kurczaka.

gulasz

Składniki:
– 300 g chudej wieprzowiny (np. łopatka)
– 1 duża marchewka
– 250 ml bulionu
– 2 łyżki mąki
– 1/2 czerwone cebuli
– olej do smażenia
– przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:
Mięso opłukać i pokroić w kosteczkę. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Mięso przyprawić i obtoczyć w mące, wrzucić do rondelka i obsmażyć. Zalać bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Marchew obrać i zetrzeć na tarce, dodać do mięsa. Doprawić do smaku. Wszystko razem dusić przez około godzinę (w razie potrzeby dolać wody i/lub zagęścić mąką rozmąconą w 1/2 szklanki wody).

Podawać z kaszą posypując całość natką pietruszki.