Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

Składniki:1218X_2009_2
– 4 duże buraki
– 2 marchewki
– 5-6 dużych ziemniaków
– pierś kurczaka
– kostka rosołowa
– przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
– zielona pietruszka
– 2 łyżki mąki

Przygotowanie:
Buraki umyć, ugotować i przestudzić. Kurczaka opłukać, oczyścić. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić i ugotować razem z kurczakiem dodając przyprawy i kostkę rosołową. Ugotowanego kurczaka wyjąć z wywaru, po przestudzeniu podzielić na cząstki. Przestudzone buraki zetrzeć na tarce i dodać do ugotowanych warzyw. Chwilę podgotować. W razie potrzeby doprawić.
Mąkę dokładnie wymieszać w połowie szklanki zimnej wody. Zagęścić zupę.
Przed podaniem zupy dodać cząstki kurczaka i pokrojoną zieloną pietruszką.

zupa-buraczkowa