Zupa buraczkowa

Składniki:1218X_2009_2
– 4 duże buraki
– 2 marchewki
– 5-6 dużych ziemniaków
– pierś kurczaka
– kostka rosołowa
– przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
– zielona pietruszka
– 2 łyżki mąki

Przygotowanie:
Buraki umyć, ugotować i przestudzić. Kurczaka opłukać, oczyścić. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić i ugotować razem z kurczakiem dodając przyprawy i kostkę rosołową. Ugotowanego kurczaka wyjąć z wywaru, po przestudzeniu podzielić na cząstki. Przestudzone buraki zetrzeć na tarce i dodać do ugotowanych warzyw. Chwilę podgotować. W razie potrzeby doprawić.
Mąkę dokładnie wymieszać w połowie szklanki zimnej wody. Zagęścić zupę.
Przed podaniem zupy dodać cząstki kurczaka i pokrojoną zieloną pietruszką.

zupa-buraczkowa

  • http://redandpale.blox.pl Adrijah

    Hm.. Czym (w smaku) różni się zupa buraczkowa od barszczu?

  • admin

    Zupa buraczkowa jest z burakami, ziemniakami i zabielana a barszcz jest klarowny i czysty, podawany np. z uszkami albo pierożkami a co do smaku to barszcz jest bardziej pikantny, ma bardziej wyostrzony smak. Ja znam takie różnice :)

  • http://ugotujmy.blogspot.com asieja

    jedna z moich ulubionych zup
    o cudnym kolorze :-)

  • zibi_scj55

    CZY UGOTOWANY KURCZAK, KTÓRY NIE MA ŻADNEGO SMAKU NABIERZE GO W WYWARZE Z BURACZKÓW ?
    A ZACIĄGANIE MĄKĄ PODNOSI WALORY SMAKOWE ?

  • http://najsmaczniejsze.pl/ agnii

    Kurczak jest gotowany z przyprawami oraz kostką rosołową więc napewno nabierze smaku. Buraczki dodawane są po wyjęciu kuraka.
    A mąką ma za zadanie zagęszczenie zupy, chociaż nie zawsze jest konieczne. Dla mnie ma inny smak taka zabielona zupka. :)

  • Paula

    Najlepiej dodac smietany 12% do zupki zamiast maki, a zeby zupka sie nie sciela proponuje dodac do smietany troche soli…
    jesli ktos zyczy sobie aby zupa miala wyrazniejszy smak, proponuje dodac do niej kilka lyzek stolowych barszczu czerwonego w proszku firmy winiar… smak jest o niebo lepszy… duzo nadaje zupie walorow samkowych ocet winny.. dzieki niemu zupa nie traci swojego bardzo czerwonego koloru.. pozdrawiam :)

  • Artmon22

    po co dodawać chemię???? kostkę rosołową można zastąpić własną kompozycją ziołową….

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    czasami daję czasami nie, tu akurat się trafiła

  • selena

    też dobrze ale jak
    ja to robiłam to liść laurowy
    jest nieezbędny.

  • talcia161

    Można dodać jeszcze puszkę pomidorów:)