Zapiekanka ziemniaczana z wędzoną makrelą

Zapiekanka ziemniaczana z wędzoną makrelą

Ziemniaczki do zapiekanki przygotowałam ścierając na tarce, były bardzo cieniutkie. Następnym razem dodam więcej ziemniaków, jak dla mnie było ich za mało. :)

Zapiekanka ziemniaczana z wędzoną makrelą

Składniki:
– około 500 g obranych ziemniaków
– 500 g wędzonej makreli
– 100 ml jogurtu naturalnego
– 150 ml mleka
– pół pęczka natki pietruszki
– kilka plasterków żółtego sera
– łyżka oleju
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na plasterki na tarce. Makrelę oczyścić ze skóry i ości, podzielić na cząstki.
Dno brytfanki naoliwić, wyłożyć połowę ziemniaków, następnie rozdrobnioną makrelę, posiekaną pietruszkę i kolejną warstwę ziemniaków. Jogurt wymieszać z mlekiem, dodać przyprawy i zalać całą zapiekankę. Przykryć naczynie.
Zapiekankę piec w piekarniku rozgrzanym do 240°C (ustawiłam na grill z termoobiegiem) przez około 30 minut. Ziemniaczki powinny być ciemnozłote. Około 10 minut przed końcem zapiekania, zdjąć pokrywkę brytfanki i położyć plasterki sera.

baner_sezon_ziemniaczany_2009_maly