Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym

Kolejny przysmak młodej mamy, chociaż te klopsiki lubię od zawsze, to w ostatnim czasie robię je znacznie częściej. Polecam je również dzieciom. Są delikatne i pyszne. Smacznego!

Klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

  • 400 g mięsa drobiowego (wołowe, wieprzowe)
  • 500 ml bulionu
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Zmielone mięso drobiowe wymieszać z 1 jajkiem, bułką tartą przyprawiając solą i pieprzem. Uformować średniej wielkości klopsiki.
Bulion doprowadzić do wrzenia, wrzucać delikatnie klopsiki, obgotować. Do garnka dodajemy około 2 łyżek posiekanego koperku.
Mąkę rozrobić w 1/2 kubku zimnej wody, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Zmniejszyć temperaturę palnika, zagęścić wywar.
Na koniec można doprawić do smaku solą i pieprzem.