Ziemniaki zapiekane – Talarki

Talarki najlepiej przygotować ze świeżych ziemniaków, najlepsze są takie z własnego pola :) no ale nie każdemu jest to dane :( Ziemniaki polecam dokładnie umyć (wyszorować) i pokroić razem ze skórką. Jeżeli są to kupne ziemniaczki można zrobić tak samo, ale ja je jednak obieram. Ziemniaki zapiekane podaję najczęściej z sosem czosnkowym. Smacznego!

Ziemniaki zapiekane - Talarki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • olej
  • sól czosnkowa albo kilka ząbków czosnku
  • rozmaryn świeży lub suszony
  • czerwona papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Talarki

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki (tak poniżej 1 cm) i włożyć do naczynia żaroodpornego, następnie polać je olejem, posypać posiekanym drobno rozmarynem, czosnkiem, solą, pieprzem i papryką – dokładnie wymieszać.

Przygotowanie talarków

Ziemniaczki piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 45 minut. Około 5-10 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg i posypać talarki startym żółtym serem.

Ziemniaki zapiekane

ziemniaki-zapiekane-talarki

  • http://www.eksplozjasmaku.blox.pl wiosenka27

    Piękne, takie złociste, mi takie nigdy nie wychodzę:)

  • http://cioccolatogatto.blox.pl/html viridianka

    takie przypieczone ziemniaczki są najlepsze, i fajna nazwa talarki :)

  • http://www.miedzyzebami.blogspot.com Lorelai

    WSPANIAŁE. Jutro będą do obiadu!!!

  • Dominika.

    Właśnie je jem. Leżały na patelni około pół godziny i są surowe -.-

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Dominiko, nie wiem ile powinny leżeć na patelni, ja robiłam swoje w piekarniku i trzymałam coś koło 45 minut w wysokiej temperaturze.

  • Daniel

    to zależy od kuchenki nie we wszystkich się upieką przez 45 minut. z rozmarynem jeszcze nie próbowałem ja daję paprykę, oregano i lubczyk :) zaraz spróbuję zrobić jak w przepisie, ale u mnie zawsze 10 minut muszą się pogotować nim przełożę je do piekarnika a wtedy mogą się piec 30 minut i nie będą surowe.
    a do nich będzie wątróbeczka z cebulką i surówką z kiszonej kapusty :)

  • Asia

    Genialne – prosto, szybko i smacznie! Uwielbiam talarki :)

  • Gorzata

    Wszystko super, ale na zdjęciu nie to nie rozmaryn tylko tymianek w woli ścisłości :)

  • paulina

    Jesli chodzi o olej to duzo go trzeba tam lac? czy tylko tyle zeby talarki byly nim lekko oblane ?

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Paulina, tylko tyle, żeby były lekko oblane.

  • WERA

    dziś serwuję na obiad!! wygląda smakowicie

  • kosmata

    zobaczymy co mi z tego wyjdzie hhihii dziś zrobiłam wg. Twojego przepisu :)

  • Jolanta Wolny

    Mam pytanie. Czy smażymy je pod przykryciem czy nie?

  • Najsmaczniejsze

    Jolanta, ja nie przykrywam. Polecam ziemniaki mieszać od czasu do czasu, aby nie spiekły się tylko z jednej strony.