Ziemniaki zapiekane – Talarki

Ziemniaki zapiekane – Talarki

Talarki najlepiej przygotować ze świeżych ziemniaków, najlepsze są takie z własnego pola :) no ale nie każdemu jest to dane :( Ziemniaki polecam dokładnie umyć (wyszorować) i pokroić razem ze skórką. Jeżeli są to kupne ziemniaczki można zrobić tak samo, ale ja je jednak obieram. Ziemniaki zapiekane podaję najczęściej z sosem czosnkowym. Smacznego!

Ziemniaki zapiekane - Talarki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • olej
  • sól czosnkowa albo kilka ząbków czosnku
  • rozmaryn świeży lub suszony
  • czerwona papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Talarki

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki (tak poniżej 1 cm) i włożyć do naczynia żaroodpornego, następnie polać je olejem, posypać posiekanym drobno rozmarynem, czosnkiem, solą, pieprzem i papryką – dokładnie wymieszać.

Przygotowanie talarków

Ziemniaczki piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 45 minut. Około 5-10 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg i posypać talarki startym żółtym serem.

Ziemniaki zapiekane

ziemniaki-zapiekane-talarki