Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pyszne pierogi. Bardzo je polubiłam. Troszkę pracochłonne, ale czego nie robi się dla smaku i zadowolonej rodziny. Polecam pyszne pierogi ruskie. 

Pierogi ruskie

Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 1 jajko
– 1 łyżeczka oleju
– 1 łyżeczka soli
– 3/4 szklanki ciepłej wody
Farsz:
– 500 g ugotowanych ziemniaków
– 150 g twarogu
– 1/2 cebuli
– sól
– pieprz
– 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Ciasto: Do mąki dodać wszystkie składniki, dodając stopniowo wodę wyrobić ciasto (można użyć miksera). Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni, powinno być miękkie.
Farsz: Ugotowane, schłodzone ziemniaki przepuścić razem z twarogiem przez praskę. Cebulę oczyścić, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do ziemniaków i twarogu. Przyprawić i dobrze wymieszać.

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na cienkie placki. Kubkiem wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.
Pierogi gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 – 5 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać żeby się nie posklejały.

Pierogi podawać na ciepło posypane zrumienianą cebulką.