Lasagne z kurczakiem i pieczarkami

Lasagne z kurczakiem i pieczarkami

Lasagne z kurczakiem i pieczarkami była pyszna. Niby standardowa, a dzięki pieczarkom, które nadają dodatkowego posmaku była idealna. Następnym razem zrobię z grzybami leśnymi. Szkoda, że lasagne już się skończyła :) Smacznego!

Lasagne z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 12 płatów lazanii
  • 10 dag żółtego twardego sera

Farsz:

  • cała pierś kurczaka
  • 5-6 dużych pieczarek
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy (oregano, tymianek, bazylia, pieprz, sól)

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, pokroić. Podsmażyć. Drobno pokrojoną cebulę dodać do pieczarek, chwilę poddusić. Dodać zmieloną pierś kurczaka i smażyć kilka minut. Pomidory z sosem dodać do podsmażanego mięsa, przyprawić. Gotować na małym ogniu 30 minut (częściowo odparować sos). Pod koniec gotowania dodać przyprawy ziołowe.
W garnuszku podgrzać wodę, dodać troszkę oleju i moczyć w niej płaty lazanii (wkładać po 2-3 sztuki). Następnie płaty układamy w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć część sosu z mięsem. Czynność powtórzyć, pozostawiając troszkę sosu bez mięsa. Przykryć kolejną warstwą płatów, wyłożyć pozostawiony sos, posypać startym serem. Zapiekać 30 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Jeżeli nie macie ochoty na lasagne z mięsem, to pyszna i zdrowa Lasagne wegetariańska będzie najlepszą odmianą.