Zapiekanka z warzywami

Zapiekanka z warzywami

Dla zabieganych polecam dziś szybki przepis na zapiekankę. Jak w większości zapiekanek dobór składników jest dowolny, a że wiosna zawitała do nas w pełni w składnikach przeważają warzywa.

Zapiekanka z warzywami

Składniki:

  • makaron
  • mały brokuł
  • 2 pomidory
  • 1-2 cebule
  • 100 g szynku
  • kawałek sera
  • ok. 200 ml soku pomidorowego
  • przyprawy
  • olej

Przygotowanie:
Makaron należy ugotować na pół twardo i odcedzić. Brokuł oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki, sparzyć i odcedzić. Szynkę należy pokroić w kostkę, podsmażyć w rondelku na małe ilości oleju. Cebulę drobno pokroić, dodać do szynki poddusić. Następnie dodać brokuł, wlać sok, przyprawić do smaku. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, a następnie dodać do powstałego sosu. Całość warto jeszcze przyprawić do smaku. Dodatkowo, zależnie od preferencji, można zagęścić dodając odrobinę śmietany.
W brytfance wykładamy ok. 2/3 części makaronu. Posypujemy odrobiną startego sera. Wlewamy sos – ale nie całość, należy zostawić niewielka ilość do polania całości na koniec. Wykładamy pozostałą część makaronu, polewamy reszta sosu i posypujemy obficie resztą sera.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut i gotowe.
Najsmaczniejsze będzie na ciepło – smacznego!