Pita po domowemu

Pita po domowemu

Dziś na obiad pita po domowemu – inaczej mówiąc – co się nawinie pod rękę :) Za każdym razem może wyjść inaczej i równie pysznie, a co najważniejsze można trochę poeksperymentować ze smakami i dobrze przy tym się bawić.

Przepis na pitę po domowemu

Pita po domowemu

Składniki:

  • 5 chlebków pita
  • 3-4 kotlety schabowe pokrojone w kostkę
  • mały kawałek sera
  • pomidory
  • 1 mała cebula
  • ogórek
  • kapusta pekińska
  • duży jogurt
  • 1 ząbek czosnku lub odrobina czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • pieprz

Przygotowanie:
Kawałki kotleta podgrzewamy (innym razem można dodać filet z kurczaka pokrojony w paseczki, doprawiany przyprawą gyrosa, podsmażyć). Chlebki pita przygotowujemy w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.
Pomidora kroimy w plasterki, ogórek w kostkę, kapustę kroimy w paseczki, cebulę w drobne piórka, ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Jogurt przyprawiamy pieprzem i czosnkiem.
Środek ciepłej pity polewamy sosem, wkładamy mięso, warzywa, ser i polewamy sosem.

Na wiosnę wspaniałym dodatkiem do pity będą kiełki, a zamiast warzyw można dodać np. ananasa pokrojonego w kostkę – nie dajemy wtedy czosnku. ;)