Pierś kurczaka w pomidorach

Pierś kurczaka w pomidorach

Lubię takie szybkie obiady, przy których nie trzeba za długo stać, robi się sam i na dodatek smakuje. Do takich dań należy ten przepis na pierś kurczaka w pomidorach. Do dania można dodać więcej warzyw, na przykład cukinię czy kabaczka. Smacznego!

Pierś kurczaka w pomidorach Składniki:
– 1 cała pierś kurczaka
– 1 cebula
– 1 papryka
– 1 puszka pokrojonych pomidorów w zalewie z ziołami
– sól, pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn
– olej

Przygotowanie:
Pierś kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na duże części. Oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Naczynie żaroodporne lekko skropić olejem, wyłożyć cebulę i paprykę, oprószyć czosnkiem (można użyć świeży sprasowany 1 ząbek czosnku). Na warzywach ułożyć pierś kurczaka, wylać sos z pomidorami. Oprószyć lekko solą, pieprzem i rozmarynem (można użyć świeżych gałązek rozmarynu).  Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30-40 minut. Podawać na ciepło z ryżem lub z bagietkami.