Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Przepis na pastę jajeczną, którą dziś prezentuję to bardzo szybkie i proste danie. Zbliżają się Święta Wielkanocne a wraz z nimi pisanki. Są tak piękne i kolorowe, że rokrocznie mamy ich w nadmiarze – pytanie, co z nimi zrobić po świętach? Otóż polecam właśnie szybką w wykonaniu pastę jajeczną.

Pasta jajeczna

Składniki:

  • 6-8 ugotowanych jajek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Przygotowanie:
Jajka obieramy ze skorupek, rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy szczyptę soli, odrobinę pieprzu, koperek, majonez i odsączony tuńczyk. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu.

Jeżeli nie mamy pod ręką tuńczyka, możemy z niego zrezygnować i przygotować samą pastę jajeczną. Tuńczyka można również zastąpić wędzoną rybą, którą musimy oczyścić z ości i przepuścić przez praskę.