Toffi

Toffi

Przepis na przepyszne Toffi otrzymałam kilka lat temu od kolegi z pracy. Jest to jedno z prostych do przygotowania, a jednocześnie najsmaczniejszych ciast. Zamiast masy toffi kilkakrotnie użyłam masy czekoladowej. Nie jest to, co prawda już to samo, co toffi, ale smakuje bardzo dobrze.

Ciasto Toffi

Składniki:

  •   1-2 paczki krakersów (np. Lajkonika)
  •   3-4 paczki herbatników (np. Petitki)
  •   pół tabliczki gorzkiej czekolady

Składniki ba budyń:

  •   1/2 l mleka
  •   1/2 szklanki. mąki krupczatki
  •   2 jajka
  •   1/2 kostki masła
  •   cukier waniliowy

Masa toffi:

  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (można spotkać gotową masę toffi – polecam)

Masa śmietankowa:

  •   1 bita śmietana (np. Dr. Oetkera)
  •   200 ml mleka

Przygotowanie:
Gotujemy masę budyniową na małym ogniu z podanych składników aż powstanie masa budyniowa uważając, aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już gotowa należy ją lekko przestudzić. Następnie musimy przygotować masę toffi, gotując 2,5 godziny puszkę mleka skondensowanego pod przykryciem, w pełni zanurzoną w wodzie. Następnie należy ją przestudzić. Polecam poszukać w sklepach gotowej masy toffi, uprości życie pani domu ;)
Ostatnim krokiem jest przygotowanie bitej śmietany według podanego przepisu na opakowaniu.

Kolejność układania:
Na blaszce o wymiarach 20×35 cm układamy kolejno herbatniki, następnie masę budyniową. Potem krakersy, a na nich masę Toffi. Następnie kolejna warstwa krakersów, którą przykrywamy bitą śmietaną, a całość posypujemy starta gorzką czekoladą.

Na koniec jeszcze mała podpowiedź – ciasto zaraz po przygotowaniu smakuje całkiem dobrze. Jednak, aby nabrało swojego specjalnego aromatu i smaku, polecam przygotować je dzień wcześniej i schłodzić. Wszystkie składniki, zwłaszcza krakersy i herbatniki uzyskają odpowiednią konsystencję, wtedy lepiej się kroi i wyśmienicie smakuje.