Mandaryna

Mandaryna

Dziś mam dla was przepis na mandaryna, jest to smaczne i delikatne ciasto z mandarynkami. Doskonale nadaje się, jako słodki dodatek do kawy. Jeżeli nie przepadacie za mandarynkami, polecam poeksperymentowanie i wymianę mandarynek na inne owoce.

Przepis na mandaryna

Mandaryna

Składniki na ciasto:

  •   240 g mąki tortowej
  •   250 g miękkiego masła
  •   4 jajka
  •   200 g cukru pudru
  •   2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •   kilka kropli aromatu np. rumowego

Składniki na masę mandarynkową:

  • 2 opakowania kisielu o smaku pomarańczowym lub morelowym
  • 650 ml soku z czerwonych pomarańczy (można użyć też zwykłego soku pomarańczowego)
  • 6 łyżek cukru
  • ok. 3/4 puszki mandarynek

Składniki na masę sernikową:

  • 250 ml 30% śmietanki
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie sernika na zimno

Sposób przygotowania:
Masło należy zmiksować z cukrem pudrem, a ucierając należy dodać aromat, jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ciasto należy przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35×25 cm. Tak przygotowane ciasto trzeba piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. W między czasie należy ugotować kisiel na soku pomarańczowym z dodatkiem 6 łyżek cukru. Do kisielu należy dodać mandarynki i wymieszać. Gorący kisiel należy rozsmarować na przestudzonym cieście. Przed położeniem ostatniej warstw kisiel powinien być lekko przestudzony. Masę do sernika należy zmiksować z mlekiem. Następnie schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie połączyć z masą sernikową, rozsmarować na wierzchu ciasta.

Oczywiście przed podaniem polecam ciasto dodatkowo udekorować pozostałymi mandarynkami.

Jeżeli nie macie pod ręką mandarynek to np. w sezonie letnim można użyć truskawek, malin czy jagód, wtedy dobieramy odpowiedni do wybranych owoców sok i kisiel.

Smacznego!