Brokuły i kalafior zapiekane z pomidorami

Wegetariański przepis na brokuły i kalafior zapiekane z pomidorami to ciekawa propozycja obiad dla osób, którym znudziły się popularne schabowe. Jednocześnie jest to też interesująca propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za mięsem. Danie można przygotować bardzo szybko praktycznie z tego, co można znaleźć w lodówce.

Brokuły i kalafior zapiekane z pomidorami

Składniki:

  • 1 brokułów
  • 1 kalafior
  • 3-4 mięsiste pomidory
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mleka
  • 8 dag tartego żółtego sera
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • szczypta suszonej bazylii lub kilka listków świeżej
  • mielony biały pieprz
  • sól

Przygotowanie
Brokuły i kalafior należy oczyścić i dokładnie opłukać. Następnie podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej osolonej wody, w której należy je gotować przez około 5 minut. Następnie należy je odcedzić i przestudzić przepłukując zimną wodą. Żaroodporną formę, w której będziemy piec nasze danie należy posmarować oliwą. Do przygotowanej formy można włożyć ugotowane brokuły i kalafior. Przed dodaniem pomidorów należy je umyć i sparzyć we wrzątku a następnie zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Tak przygotowane pomidory można ułożyć na brokułach. Całość polecam lekko posolić. Następnie przygotowujemy jajka, które należy ubić z mlekiem i lekko posolić. Aby potrawa zyskała wyrazisty smak, warto ubite jaja obficie oprószyć pieprzem i aromatycznymi ziołami. Tak przygotowanym roztworem należy polać jarzyny. Ostatni krok to tarty ser, z którego przygotowujemy ostatnią warstwę. Danie należy zapiekać w nagrzanym do 180°C piekarniku, aż ser zacznie się lekko rumienić – około 20-30 min.
Danie jest bardzo smaczne, pod warunkiem, że będzie podawane na ciepło.